Tips untuk sakit gigi*

Salam hujung minggu, hari ni dah 15 Feb, sekejap je dah habis setengah bulan Februari.
Mama nak tanya, pernah tak anda terkena sakit gigi? Biasanya bila seorang ibu disahkan mengandung, Ibu akan ke klinik kesihatan utk buat kad merah. Lepas tu Misi akan minta Ibu ke klinik pergigian utk check gigi. Doc gigi akan buat check-up, jika ada yg perlu dicabut, dia akan buatkan appointment, kalau perlu ditampal, biasanya doc akan buat terus..

Buat check-up gigi ni penting, sebab ramai Ibu preggy yang mengadu sakit gigi, ada yang tak tahan sangat hingga sanggup cabut gigi… Sayangnya kat gigi tu sbb bila dah cabut dah tak akan tumbuh lagi gigi baru. Salah satu sebab Ibu preggy sakit gigi adalah kerana kekurangan kalsium. Semasa mengandung, jumlah kalsium yang diperlukan meningkat sebab ada permintaan daripada bayi. Jika ibu tidak mengambil kalsium tambahan (cthnya minum susu), jadi bayi akan serap kalsium dari tulang dan gigi ibu… Kesian ibu.. Gigi pun kekurangan kalsium dan mengakis enamel, jadi berlubang dan sakit…

Tapi ada antara Ibu takut nak jumpa doc gigi… Hehehe… Mungkin ada pengalaman ngeri kot! Mana tau? So malam ni mama nak kongsi tips yang telah diamalkan oleh Pn Norita (www.anakkuwiraku.com). Boleh cuba tips ni, mana tahu boleh sembuh dan tak perlu jumpa doktor gigi lagi… Ada org cakap sakit gigi ni jatuh no 2 lepas sakit bersalin.. Betul ke? Ntah lerr

Ini yang biasa kami amal bila sakit gigi….

Kalau ada gigi berlubang dan belum sempat jumpa dentist, amik beberapa biji zinc tumbuk jadi serbuk bancuhkan sedikit air dan tutup gigi yang berlubang itu.

Kalau ada gusi yang bengkak, walau selepas kumur garam atau cuka masih belum kecut, amalkan makan vitamin E, ostematrix dan b com. InsyaALLAH cepat reda.

Bagi Mama, amalan 4 biji ostematrix sebelum tidur sangat berkesan, dulu sebelum kenal oste, memang selalu juga sakit gigi dan rasa nyilu bila makan aiskrim, tapi tak tak der sekarang ni… Alhamdulillah.. Hanya Allah yang Maha Menyembuhkan…

*Mama juga adalah wakil COD Shaklee Alor Gajah, Masjid Tanah, Jasin dan Bandaraya Melaka. Juga penghantaran poslaju serata Malaysia.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Berminat?

Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan pesanan

♥ Rafidah M Shamsuddin
♥ Shaklee Independent Distributor [ID No : 846828]
♥ Contact No | Whatsup : 019-3652473
♥ Emel : rafidah.msham@gmail.com
♥ Laman web: mamafn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge