Berpantang tanpa jamu

Ini adalah kali ke-4 Mama berpantang. Macam sebelum-sebelum ni, Mama tidak pernah mengambil Jamu semasa berpantang. Iyerlah sebagai anak kepada seorang Jururawat, memang tak percaya ngan Jamu.. walaupun mak mertua orang Jawa yang memang mengamalkan jamu… setiap kali bersalin Mak mertua ada menawarkan nak belikan jamu… ermmm tapi Mama tolak secara berhemah.

Semasa mengandung dan berpantang anak pertama hingga ke-3, Mama cuma mengambil homeopathi S******H. Dengan takdir Allah, selepas berpantang anak ke-3, Mama bertemu dengan Shaklee. Dari hari tu sehinggalah sekarang Mama setia bersama Shaklee.

Alhamdulillah untuk Fakhri, Mama consume Set Preggy dan meneruskan dengan Set Confinement Shaklee.. Wowwww…. sungguh superb…. berbeza sungguh mengandung dan berpantang kali ni. Kelainan mula terasa saat Fakhri dilahirkan, Mama tidak mengambil masa yang lama utk ‘push’ berbanding semasa Fuad dulu. Ia turut diakui oleh Dr Hanisah yang menyambut Fakhri yang dulu juga menyambut Fuad. Mama tidak sepenat kelahiran Fuad. Alhamdulillah…. Satu lagi, mama boleh terus menyusukan fakhri sejam selepas kelahiran.

Sepanjang berpantang, Mama cergas, rasanya 3-4 hari luka dah makin sembuh… rasa tak penat walaupun malam bangun beberapa kali menyusukan fakhri. Susu Mama meriah sangat, dapatlah mama kumpul stok sebelum naik kerja.

Ini lah dia Set Confinement yang Mama ceritakan.

Apa yang ada dalam set ni? Vitalea, B-Complex, Vita-C dan Zinc Complex

1 ) Vitalea/Multivitamin

Memandangkan ibu² kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan maka ibu² perlulah memastikan pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar dapat menggantikan semula darah yang keluar semasa proses melahirkan. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu kelihatan pucat, letih , lesu dan tak bermaya. Bagi ibu yang mempunyai niat menyusukan anak perlulah memastikan pengambilan zat besi dititikberatkan agar pertumbuhan dan pembesaran anak adalah sangat baik.
2 ) B Complex

Ia juga perlu dalam penghasilan sel darah merah di samping ia membantu menstabilkan hormon badan manusia. Kekurangan B complex boleh menyebabkan ibu yang di dalam pantang mengalami gangguan emosi atau lebih dikenali sebagai meroyan. B complex sangat penting membantu kita menjadi bertenaga dan emosi turut lebih seimbang.

3 ) Vitamin C

Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa. Ia akan melepaskan vitamin c secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C adalah jenis vitamin larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran.

4 ) Zinc

Ianya adalah antara galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan. Zinc membantu mempercepatkan proses baik luka dalam badan kita. Ikan haruan antara makanan yang kaya dengan zinc. Pengambilan zinc bagi ibu yang menyusu turut memberi kesan pada bayi di mana ia membantu anak yang disusukan membesar dengan baik dan mengikut graf pembesaran bayi
Cadangan vitamin ini juga boleh diambil bersama-sama dengan ESP, Ostematrix dan juga Alfalfa.

1) ESP – Protein soya non-GMO yang terdiri dari asid amino utk pembinaan sel tubuh dan bermanfaat untuk penyusuan susu ibu.

2) Ostematrix – Kalsium+ Magnesium + Vitamin D + mineral lain untuk kesihatan tulang & bermanfaat untuk penyusuan ibu.
3) Alfalfa – Mengecutkan Rahim, membanyakkan susu ibu, mgnurangkan sakit sendi, membuang toksin

**Awas jika anda ada alergi alfalfa, penyakit autoimune & SLE, anda TIDAK BOLEH mengambil alfalfa.
Kelebihan Set Berpantang Shaklee
– Boleh diambil seawal hari pertama selepas bersalin
– Boleh terus diambil walaupun anak ade juandis (kuning)
– Sesuai untuk ibu yang bersalin secara normal ataupun pembedahan
– Dapat membantu ibu mengurangkan stress
– Dapat membantu ibu memberikan tenaga sepanjang tempoh bersalin

Berminat? Offer ESP masih berlangsung, boleh add-up ESP dengan harga istimewa..
Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan pesananRafidah M Shamsuddin♥ Shaklee Independent Distributor [ID No : 846828]♥ Contact No | Whatsup : 019-3652473♥ Emel : rafidah.msham@gmail.com
♥ Laman web: mamafn.comm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge