Jika sayangkan Bayi, Ibu Menyusu wajib Berpantang

Salam ceria… selamat berhari minggu… hujung minggu yang panjang kali ni… selain menjamu mata di pameran Mama & Baby di MITC, Mama sekeluarga memenuhi jemputan majlis aqiqah dan jamuan rumah terbuka.. so hari ni ialah “hari tanpa masak”. So bila berjalan, Mama akan bekalkan air kosong dalam kereta, sebab biasanya bila pergi ke jamuan/kenduri, tuan rumah akan sediakan minuman berais. Fatin farah fuad tak boleh sangat dengan minuman berais. cepat je mereka kena selesema dan batuk. Jadi Mama akan pastikan mereka minum banyak air masak.

Mama masih lagi dalam mood berpantang, dari segi makanan, masih cerewet dan memilih sebab risaukan perut fakhri. Kalau makan makanan pedas dan berangin, perut fakhri mungkin kembung. Tapi alhamdulillah setakat ni perut dia adalah sikit-sikit kembung manja. Mama amalkan buat sedikit urutan kat perut dan labu betis dia setiap kali lepas mandi.

Ini sharing drp kawan Mama pasal urutan baby dalam group FB:

Soalan & Suggestion:

alhamdullilah.. mama cuba buat dekat fakhri, berkesan teknik urutan ni… so bagi ibu-ibu yang ada bayi bawah 6 bulan boleh la cuba. Kenapa bawah 6 bulan, sbb masa ni, bayi bergantung sepenuhnya kepada susu ibu jika ibu itu membuat penyusuan secara ekslusif.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Gmail :  rafidah.msham[@]gmail.com 

Call/Viber :                         019-3652473

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge