Terkenang Semasa Dulu….

Keputusan untuk menyusu secara ekslusif Fuad Naim, anak Mama yang ketiga ini datang secara tak sengaja. Semasa berpantang Mama, hanya kami berdua sahaja di rumah. Fatin dan Farah, pagi-pagi Abah telah hantar ke Taska. So selepas selesai memandikan dan menidurkan Fuad, Mama mula blogwalking mencari info tentang susu ibu.. Macam-macam kisah motivasi yang Mama baca. Ada yang menceritakan pengalaman suka dan duka sepanjang BF. Yang paling menguatkan semangat Mama untuk BF adalah bila membaca kisah seorang ibu, Hayati Hashim yang sangat gigih mengepam susu ibu kerana anaknya telah keliru puting. Jadi untuk mempastikan anaknya mendapat kebaikan susu ibu seperti kanak-kanak yang lain, beliau sanggup mengepam.. beliau adalah pengepam tegar. Dalam hati Mama terdetik, kalau ibu ini mampu melakukannya, masakan Mama tak boleh, Fuad boleh Direct Feeding, so Mama Cuma perlu mengepam bila waktu kerja sahaja…

Setelah berbincang dengan abah, dan abah setuju dengan sokongan 200%. Mama pun teruskan membaca forum-forum penyusuan susu ibu. Membaca dan belajar cara menyediakan stok, cara menyimpan stok susu, dan cara menyediakan susu yang disejukkan/dibekukan kepada Fuad. Alhamdulillah dengan bantuan secara maya dari ibu-ibu di luar sana. Hari ini hampir 1 tahun 10 bulan Mama menyusukan Fuad. Tak terbayang Mama berjaya melalui penyusuan secara ekslusif pada 6 bulan petama (Fuad hanya minum susu ibu sahaja). Selepas 6 bulan, Fuad telah diperkenalkan dengan solid food, tetapi masih minum susu ibu. Sekarang Fuad dah berumur 1 Tahun 10 bulan. Makan macam-macam, tapi masih minum susu ibu… alhamdulilah.. syukur atas rezeki susu ibu yang dapat mengenyangkan Fuad Naim


Ini gambar Fuad Naim berumur 36 hari (4.4 kg)



Fuad berumur 5 bulan




Semasa umur Fuad 8 bulan, susu Mama sedikit merudum. Mama sangat risau. Dengan kemudahan internet di hujung jari, Mama mencari suplement yang boleh menambahkan susu. Pada mulanya mama mencuba pil yang dibeli di farmasi. Memang ada peningkatan. Cuma ada terdetik perasaan yang tidak selesa kerana pil itu merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan susu, risau nanti terpaksa bergantung dengan pil itu..
Dengan izin Allah Mama terjumpa dengan Norita yang berkongsi tentang kebaikan suplement Shaklee yang boleh bantu meningkatkan kualiti susu ibu dengan macam-macam lagi kebaikan. Dan kini hampir setahun Mama telah consume vitamin Shaklee. Bukan sahaja Fuad yang mendapat susu ibu yang penuh khasiat vitamin, tetapi Mama dan Abah juga lebih sihat dan bertenaga… (Mama kongsi vitamin Shaklee dengan Abah.. heheh)
Apa yang Mama consume? Set B lah…. next entry Mama akan cerita apa yang ada dalam set B.




Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Sms kan kepada saya 019-3652473 atau rafidah.msham@gmail.com .

Salam sayang dari MamaFN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge